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U.S. Department of Commandant 2100 Second Street, S.W.
Homeland Security United States Coast Guard Washington, DC 20593-0001
Staff Symbol: G-MOC-2
United States Phone: (202) 267-0496
Coast Guard FAX: (202) 267-0506
tsliwinski @ comdt.uscg.mil
16711/DIXIE ENDEAVOR
Alario & Associates, LLC NOV 17 2005

Attn:
P.O. Box 23525
New Orleans, LA 70183-0525

Dear Mr. [

I have reviewed your request dated June 7, 2005, to authorize additional offshore workers on board
the liftboat M/V DIXIE ENDEAVOR, O.N. 1115290. Your request to carry up to 66 offshore
workers in addition to the crew is conceptually approved subject to the following comments:

1. Inreviewing your request, I determined that the 46 CFR Subchapter L standards are not
sufficient for the Coast Guard to approve more than 36 offshore workers. Likewise, 46 CFR
Subchapter I-A contains no authority to approve restricted service. In order to facilitate the
industry need to carry additional offshore workers, I have decided to authorize certification
of this vessel under the authority of 46 CFR Subchapter I with the unique characteristics of
self-elevating units being addressed by Subchapter L. This approach is similar to that used
in the past to bring liftboats into certification, as described in Navigation and Vessel
Inspection Circular 8-91.

2. Subchapter I provides standards exceeding Subchapter L, that allow for the carriage of more
than 36 “industrial personnel”. By using the Subchapter I standard, I can allow the carriage
of more than 36 offshore workers on board this Offshore Supply Vessel, certificated under
Subchapter 1.

3. Additionally, for international voyages, the vessel must also meet the applicable SOLAS
requirements and have all appropriate SOLAS documentation. The SOLAS standards for
cargo ships are acceptable for this purpose. The determination issued on June 1, 2005 by this
office that SOLAS Chapter II-1 Regulation 12-1 is not practicable or compatible with the
design or proper working of a liftboat remains valid and fitting of a double bottom will not
be required. A copy the double bottom determination letter should be maintained aboard the
vessel as documentation for port state control purposes. No passengers (as defined by
SOLAS) may be carried.

4. The following operational restrictions and additional requirements are a condition of this
approval:

a) No passengers as defined by 46 USC 2101(21) may be carried, except in an
emergency.
b) Down-hole work is limited to well intervention on completed wells.
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¢) A Coast Guard approved pre-loading and jacking procedure must be included in the
approved operating manual.

d) A sight dive survey or other equivalent bottom survey is required prior to loading
greater than 36 offshore workers.

e) The vessel must be capable of making safe refuge prior to onset of conditions (wind,
wave heights) exceeding stability restrictions in the approved operating manual.

f) The vessel must have an Emergency Evacuation Plan (EEP).

g) Install GMDSS in accordance with 47 CFR 80.1074 and NVIC 3-99.

h) Portable Quarters installation shall be in accordance with the guidance in the Marine
Safety Manual, Vol. II, Section B, Chapter 8.F.1-9 (available on the web:

http.//www.uscg.mil/hg/g-m/nmc/pubs/msm/v2/bch8.pdf) .

This concept may be applied to other liftboats on a case-by-case basis, subject to the approval of
Commandant (G-MOC). Should you have any questions or concerns regarding this conceptual
approval, please contact Mr. h at the telephone number listed above.

Sincerel

M. B.

Captain, U. S. Coast Guard
Chief, Office of Compliance
By direction

Encl: (1) Background and Summary of Amended Liftboat Standard - November 2005

Copy: LANTAREA (m) w/encl
CCGDS8 (m) w/encl
Marine Safety Center w/encl
Commandant (G-MSO-2) w/encl
Commandant (G-MSE)
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NOV 1 7 2005

Background and Summary of Liftboat Standard for the
Carriage of More than 36 Offshore Workers —

November 2005
Background:

o The Subchapter L limit of 36 offshore workers in addition to the crew
originally came from the SOLAS Special Purpose Vessel Code. An
examination of SOLAS reveals that the carriage of more than 36
persons is a common breakpoint for increased structural fire
protection requirements (SOLAS Chapter 1I-2 Reg. 16, 26, 27, 41-1
and 41-2). The existing structural fire protection requirements for
Subchapter L vessels are minimal (see 46 CFR 127.220).

o Prior to the publication of Subchapter L, Liftboats were brought into
certification in accordance with NVIC 8-91, under Subchapters T or I,
as supplemented by sections of Subchapter I-A to address the unique
characteristics of self-elevating units.

o The Coast Guard’s past policy as documented in the preamble of the
Subchapter L Final Rule (FR Vol. 62, 19 Sep 1997) states that if a
liftboat is intended to carry more than 36 offshore workers, then it
must meet the rules of an appropriate vessel class (e.g. Subchapter T
or H, applicable passenger vessel rules).

o OnJune 1, 2005 Commandant (G-MOC) responded in a letter to Mr.
- with the determination that the SOLAS Chapter II-1
Regulation 12-1 was not practicable or compatible with the design or
proper working of a liftboat and thus the fitting of a double bottom
was not required.

o On June 7, 2005 Alario & Associates submitted a request to
Commandant (G-MOC) for additional offshore workers to be
authorized onboard the liftboat M/V DIXIE ENDEAVOR, O.N.
1115290. Upon review of this submittal, Commandant (G-MOC)
determined that Subchapter L contained no authority for the Coast
Guard to authorize more than 36 offshore workers under Subchapter
L. Since Subchapter I-A similarly contained no provision for
restricted service, Subchapter I was determined to be most appropriate
for a liftboat desmng to be authorized more than 36 offshore workers

in restricted service.
ERGLOSERE())
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Background and Summary Liftboat Standard for the
Carriage of more than 36 Offshore Workers —
November 2005

Subchapter I is authorized for the certification of certain liftboats desired to
exceed the authority of Subchapter L by exceeding the limit of 36 offshore
workers.

PLUS

Subchapter L is to be utilized to address the unique characteristics of self-
elevating units.

PLUS

Operational Restrictions and Additional Requirements:

o No passengers as defined by 46 U.S.C. 2101(21) may be carried,
except in an emergency.

o Down-hole work is limited to well intervention on completed wells

o A Coast Guard approved pre-loading and jacking procedure must be
included in the approved operating manual

o A sight dive survey or other equivalent bottom survey is required
prior to loading greater than 36 offshore workers

o Vessel must be capable of making safe refuge prior to onset of
conditions (wind, wave heights) exceeding stability restrictions in the
approved operating manual

o Submit Emergency Evacuation Plan (EEP) for approval

o Install GMDSS iaw 47 CFR 80.1074 and NVIC 3-99

o Portable Quarters installation shall be in accordance with the guidance
in the Marine Safety Manual, Vol. II, Section B, Chapter 8.F.1-9
(available on the web: http://www.uscg.mil/hq/g-
m/nmc/pubs/msm/v2/bch8.pdf ) .

International voyages: The vessel must also meet the applicable SOLAS
requirements and have all appropriate SOLAS documentation. The SOLAS

standards for cargo ships are acceptable for this purpose. No passengers (as
defined by SOLAS) are authorized.

cHOLOSERE(/)
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